A muszkadinszőlő egészségügyi előnyei

Amikor néhány szőlőhöz bepakol a helyi piacra, sokkal nagyobb valószínűséggel hazavinnél a zöld vagy vörös mag nélküli fajtákkal, mint egy csomó muszkával. Bár a muszkadin szőlő nem olyan széles körben elérhető, mint más fajták, érdemes kikerülniük – a muskotályok sokkal táplálóbbak, mint az átlagos asztali szőlő.

A belek szabályossága

A Muscadine szőlő kiváló tápanyagforrás – az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint kb. 105 kalóriát és 7 gramm szálat kap 35 muszkadinból. Ehető magvak és viszonylag vastag bőrök esetében a muszkadin szőlő különösen magas az oldhatatlan rostokban, ami elősegíti a bél rendszerességét és segít a székrekedés, az aranyér és a diverticulitis megelőzésében. Összehasonlításképpen, az USDA szerint körülbelül 30 szőlő vagy 1 csésze vetőmag nélküli szőlő 104 kalóriás adagja 1,4 gramm szálat biztosít. Ez azt jelenti, hogy egyetlen muszkádnak annyi rostja van, mint az öt mag nélküli szőlő.

Súlykontroll

Mint az alacsony kalóriatartalmú ételekhez hasonlóan, az izmadin szőlő is segíthet az egészséges testtömeg elérésében és fenntartásában. A muskotályok jóllakodnak, mert rostban és elsősorban vízben gazdagak – mind a szálak, mind a víz segítik a gyomrot a kalória nélkül. A muszkadin szőlőben lévő oldható rost késlelteti a gyomorürítést, ezáltal hosszabb ideig érzi magát. A muszkadin étkezés – vagy bármely más friss gyümölcs – ha valami édeset szeretsz, segít elkerülni a hozzáadott cukrokkal terhelt, magas kalóriatartalmú szereket. A túl sok hozzáadott cukor fogyasztása az elhízás, a magas vérnyomás és az egészségtelen koleszterinszint fokozott kockázatával jár együtt, az American Heart Association szerint.

Betegségmegelőzés

A muszkadin szőlő jelentős mennyiségű antioxidánst, a hasznos fitokemikáliákat tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyökös károsodástól. A Harvard School of Public Health szerint az egészséges, antioxidáns gazdag ételeken alapuló étrend megismerése segít csökkenteni a szívbetegségek, a rák, az Alzheimer-kór és más krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. A “Journal of Agricultural and Food Chemistry” című tanulmány szerint a muszkádok ellaginsav különösen jó forrása. Úgy tűnik, hogy az ellaginsav gátolja a rákos sejtek szaporodását, az Amerikai Rákkutató Intézet szerint. A Muscadine szőlő kétszer annyi C-vitamint is tartalmaz, mint a mag nélküli szőlő. Ez az antioxidáns körülbelül 14 mg, vagyis az ajánlott napi érték 23 százaléka egy 2000 kalóriás étrend alapján, 35 szőlőből készült.

Javaslatok megjelenítése

A muszkadin szőlő egyike az úgynevezett “csúszás-bőrtípusoknak”, azaz a bőrüket és testüket könnyen elválaszthatja. Míg a friss muskotályokat néha hámozzák és deseeded, mielőtt megette őket, a legtöbb gyümölcs egészségügyi előnyei származnak a bőre és a magvak. Élvezze őket egészben, akárcsak más szőlőt, vagy sajtra és diófélékre szolgáljon desszertként. Húzza el őket és dobja el őket – a magokat és mindent – a kedvenc zöld salátaba, vagy távolítsa el a magokat, hogy egy szőlő salsa alkalmas legyen hal, baromfi vagy hús. Az apróra vágott muskotályokat rizshez, quinoa-hoz és egyéb teljes kiőrlésű ételekhez is hozzáadhat.