Szájszárazság éjszaka alvás közben

A száj belseje három pár nyálmirigy – a szublingvális, a submandibuláris és a parotis mirigy – bélén. A szája bélése alatt több száz apró is van, ami még enyhébbé teszi, ha gyakran nagyon száraz szándékkal ébred fel. Ennek egyik oka az, hogy nem termel nyálat alvás közben, de más tényezők is hozzájárulnak a reggeli szájszárazsághoz. Szerencsére a szájszárazság okozta okok egyszerűek lehetnek.

Funkció

A szájban lévő nyál tartja a nyelvét nedves és agilis, hogy szavakat formálhasson, és nedvesítse az ételt, megkönnyítve a lenyelést. A három pint vagy a nyál, amit naponta gyártanak, tartalmaz antibakteriális tulajdonságokat, amelyek védik a fertőzéseket. Segít megvédeni a fogzománcot a savas ételekből és segíti a keményítőtartalmú ételek lebontását, hogy megemésztse őket.

A horkolás

Szájszárazság, vagy xerostomia, a horkolás okozhatja. A rendszeres horkolás, amelyet nem az alvási apnoe okoz, a felső légutaktól való elzáródás okozza, ami megnyitja a száját. Mivel nem termelsz nyálat, amikor alszol, a levegő befelé és kifelé mozog, ahogy horkolsz, kiszáradsz a száj belsejébe burkoló nyálkahártyákról. A száj vagy az ivóvíz öblítése, amikor felébredsz, enyhíti a szájszárazságot a horkolás okozta.

Alvási apnoe

Az alvási apnoe miatt rövid idő alatt abbahagyhatja a légzést, amíg alszik. A leggyakoribb típusú, obstruktív alvási apnoe, a torokizmái annyira lazítanak, hogy a légutakat blokkolja. A komolyabb alvási apnoe, a központi alvási apnoe akkor fordul elő, ha az agyadtól a légzőkészülékig terjedő jelek nem megfelelőek. Vannak, akiknek van egy harmadik típusuk, az úgynevezett komplex alvási apnoe, ami az első két kombináció. Minden esetben az egyik tünet a szájszárazság. A központi és összetett alvási apnoeák súlyos állapotok, melyeket tesztekkel lehet diagnosztizálni, ezért ha szájszárazsággal és torokfájással ébredsz, forduljon orvosához.

Gyógyászati ​​okok

Bizonyos gyógyszerek szájszárazságot is okozhatnak, mind az éjszaka, mind a nap folyamán. A nem vényköteles köhögés és az influenza elleni gyógyszerek, a hideg gyógymódok, a dekongestánsok és az antihisztaminok szájszárazságot okozhatnak. Vényköteles fájdalomcsillapítók és az émelygés, a depresszió és a szorongás kezelésére szolgáló gyógyszerek tartalmaznak szárazanyagot okozó összetevőket. A sugárzás és a kemoterápia a rák számára is szárazvá teheti száját.

Fizikai okok

Az éjszakai szájszárazság számos oka van, amelyek tisztán fizikaiak. Az öregedés lassíthatja a nyáltermelést, ahogy bizonyos rákos megbetegedések is. A cukorbetegség és a Sjogren-szindróma egyik első tünete a szájszárazság, és az idegkárosodás is okozhat ilyen állapotot.

Éjjel nem lehet szájszárazságot kezelni vagy gyógyítani, amíg nem tudja, mi okozza. Hacsak nem vagy teljesen biztos abban, hogy az oka horkolás, rövid távú gyógyszer vagy egyszerűen csak nyitott szájjal alszik, forduljon orvosához.

Kezelések és gyógymódok