Hogyan hang károsíthatja a füleidet?

Az emberi fül egy összetett és finom szerv. Bár segít a test egyensúlyban tartásában, elsődleges feladata a hangok észlelése és erősítése. Sajnos a hangos zajok a környezetben károsíthatják az érzékeny fülszerkezeteket, ami ideiglenes és állandó halláskárosodáshoz vezethet.

Fül funkció

A füled úgy működik, hogy hangos hullámokat fog a környezetedben, és azokat az agyad értelmezhető jelekké alakítja. A hanghullámok a fülcsatornán áthaladnak a dobhártyára, így rezegnek. A dobhártya rezgései három apró csontra költöznek a középfülbe, amelyek felerősítik őket, és elküldik őket egy csigaház formájú struktúrába, amelyet a csigaháznak neveznek. Ez egy üreges szerkezet folyadékkal töltött csatornákkal. A cochlea tele van egy speciális folyadékkal, amely egy elasztikus membrán alatt ül, a bazális membránnak nevezik. A középső fülből érkező hang rezgések a cochlearis folyadék hullámzását okozzák, amelyek a bazális hullámzását okozzák. A bazális tetején lévő érzékszervi szőrsejtek együtt mozognak, elektromos jeleket hoznak létre, amelyeket a hallóideg felvesznek és az agyba küldik.

Kár

A halláskori elvesztés leggyakoribb oka az életkor, amelyet szoros károsodás követ a hangos zaj miatt. Hirtelen zajok, mint pl. Robbanás, lőfegyver vagy petárdáz, azonnali halláskárosodást okozhatnak, amely ideiglenes vagy tartós lehet. A mérsékelten hangos zajok, például a fűnyírók, az elektromos kéziszerszámok vagy a hangos zenék tartós kitettsége kumulatív és progresszív halláskárosodást okozhat.

Ártalmas zajhatások

A hangos zaj hosszú ideig tartó kitettsége lassan károsítja a szőrsejteket – a hang- és testpozíció érzékelő receptorai -, amelyek a fül alapját képezik. A sejtek a cochleáris idegeken keresztül küldik az adatokat az agyba. Miután megsérült, ezek a sejtek nem regenerálódnak. Hangos zajok is károsíthatják a cochlear idegeket, és megakadályozhatják hallójelek küldését az agyba. A Siketek és egyéb kommunikációs zavarok (NIDCD) Nemzeti Intézete szerint a 75 decibel alatti vagy annál alacsonyabb zajok általában biztonságosak, még a hosszú távú expozíció esetén is. Az elhúzódó kitettség azonban 85 dB vagy annál nagyobb fülsérülést okozhat, és ezt a szempontból a normális beszélgetés hangereje körülbelül 60 decibel, a nagy forgalma körülbelül 85 dB, de a fűnyíró 90 dB és a petárdák, a lőfegyverek és a szikla A koncertek 110-150 decibelt tartalmaznak.

Azonosítás

Ha fel kell emelnie a hangját, hogy meghallgassa, akkor nem hallja, hogy valaki két lábnyira van tőled, vagy a hangok hangosnak vagy homályosnak tűnnek, miután elhagyta a zajos környezetet, a körülötte lévő zaj potenciálisan veszélyes. A veszélyes zajkibocsátás egyéb jelei közé tartozik a fülfájás és a fülzúgás, vagy a fülek csengése. Ha úgy érzed, hogy a fülei hangos hangzásokhoz szoktak, akkor már tapasztalt halláskárosodás. Sok ember nem ismeri a halláskárosodást, amíg meg nem próbálják őket.

Megelőzés

A zaj okozta fülkárosodás megelőzése lehetséges. Ha zajos környezetben dolgozik, munkavégzés közben viseljen védő füldugókat vagy zajcsökkentő fejhallgatót. A gyep fűnyírása közben füldugókat is kell használnia, hangos szerszámokkal vagy koncerten való részvétellel. A gyermekek hallását megvédheti a hangos játékok használatának korlátozásával és annak biztosításával, hogy a hangerő alacsony az általuk használt elektronikus eszközökön.