Eszik joghurtot és gyomorégést

Mit eszel és inni nemcsak a gyomorégést okozhatja, hanem súlyos szerepet is játszhat. Gyomorégés akkor fordul elő, amikor a gyomor tartalma visszalép a nyelőcsőbe. Azok, akik hetente több mint kétszer tapasztalják, krónikus állapotban lehetnek gastrooesophagealis reflux betegség (GERD). Egyes ételek súlyosbíthatják és növelhetik a savas reflux – és az ebből eredő gyomorégés valószínűségét – a gyomorsav termelésének növelésével vagy a nyelőcső és a gyomor elválasztó izomgyűrű relaxációjának kiváltásával. A joghurtot természetes gyomorégés elleni gyógyszerként reklámozták, de a kutatás még nem tisztázott. Míg a joghurt ideiglenesen enyhíti a gyomorégést, az szintén kiválthatja vagy rontja.

Hogyan lehet a joghurt gyomorégést kiváltani?

A joghurt részlegesen kiválthatja vagy súlyosbíthatja a gyomorégést, mivel egyes márkák nagy zsírtartalmúak és telített zsírt tartalmaznak, ami súlyosbíthatja a GERD-t. Egy 2005 januárjában közzétett “Gut” tanulmány megállapította, hogy a magas zsírbevitel összefügg a GERD tüneteinek és a nyelőcső gyulladásának fokozott kockázatával. A kutatók elmélete szerint a magas zsírtartalmú ételek növelhetik a reflux kockázatát, mivel tovább maradnak a gyomorban, serkentve ezzel a savas felszabadulást. Ezek az ételek a nyelőcső és a gyomor közötti izmok relaxációját is okozhatják, lehetővé téve a gyomor tartalmának a nyelőcsőbe való átjutását. A joghurt enyhén savas is, ami a reflux epizódok alatt nyelőcső irritációt okozhat.

Hogyan lehet a joghurt segíteni a gyomorégésnek?

Ha mérsékelten fogyasztják, a joghurt megakadályozza és enyhíti a gyomorégést és a GERD-t. A joghurt probiotikus táplálék, amely olyan baktériumokat tartalmaz, amelyekről úgy gondolják, hogy segítik az emésztőrendszert egészségesnek tartani. Bár több kutatásra van szükség, egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a joghurt és a probiotikus baktériumok előnyösek. Egy kis japán tanulmány, amely 2014 júniusában megjelent a “Gyógyszerek” -ben, úgy találta, hogy a tartósan gyomorégés ellenére a savmegnyomó gyógyszerek alkalmazása ellenére a GERD tünetei javultak, miután napi 3 hónapig ivott joghurtot probiotikus baktériumokkal. Egy 2011. áprilisi “European Journal of Clinical Investigation” tanulmány szerint a csecsemők probiotikum-kiegészítésével gyorsabban gyomorürülést és kevesebb refluxot észleltek. Nem világos azonban, ha ez a hatás a joghurtfogyasztással fordul elő.

Hogyan válasszunk joghurtot

Ha kiderül, hogy a joghurt hatással van a gyomorégésre, némi próba és hiba lehet, mivel a kiváltó tényezők személyenként különböznek. Mivel a joghurtok zsírtartalmukban, összetevőiben és savasságukban különböznek, egyes típusok valószínűleg kevésbé valószínűleg kiváltják őket. Az alacsony zsírtartalmú és zsírmentes joghurtok elkerülhetik a zsír negatív hatását a GERD-re, szemben a teljes tej vagy a magas zsírtartalmú fajtákkal. Sima joghurt – hozzáadott cukrok, mesterséges édesítőszerek és egyéb adalékok – szintén biztonságosabb tét lehet. Dr. Jonathan Aviv, a GERD szakértő szerint az ízesített joghurtok gyakran sok cukrot és adalékanyagot tartalmaznak, ami súlyosbíthatja a savas refluxot. A sima joghurt természetesen nem savanyú gyümölcsökkel, például bogyókkal vagy dinnyékkel édesíthető. Csak az aktív kultúrájú joghurtok kínálnak probiotikus előnyöket.

Egyéb szempontok

A szakmai orvosi irányelvek sem javasolják a joghurtot, sem a gyomorégés elkerülését, mivel nincs elegendő bizonyíték a kárt vagy a haszon bizonyítására. A gyomorégés naplójának megőrzése segít meghatározni a joghurt hatását. Egy ételt egy időben cseréljen, és jegyezze meg annak hatásait a tüneteire. Amikor kipróbáltuk a joghurtot, jegyezzük meg a fogyasztást. Mivel az élelmiszer nem az egyetlen olyan tényező, amely hozzájárulhat a savas refluxhoz, úgy gondolják a gyomorégést kiváltó okokat is, mint bizonyos gyógyszerek, a dohányzás, a túlfogyasztás és az étkezés után túl korai fekvés. Ha a gyomorégés továbbra is probléma, forduljon orvosához, mivel a gyakori gyomorégés károsíthatja a nyelőcső és más egészségügyi problémák kialakulását. Orvosi tanácsadó: Jonathan E. Aviv, M.D., FACS