Tojásfehérje-savó

A fehérje kiegészítés kiválasztásakor vegye fontolóra, hogy van-e étkezési allergia vagy intolerancia és mi a célja – fogyás, izomépítés, jobb sportteljesítmény vagy jobb általános táplálkozás. Bár döntése rendkívül egyedi lehet, az egyes kiegészítések részleteit vizsgálva, és a jelenlegi kutatások azt mondhatják, hogy nagy segítség lehet. Ugyancsak konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt hozzáadná az étrend egyikét.

Tojás és tejsavó fehérje alapjai

Mind a tojásfehérje, mind a tejből származó tejsavó fehérje teljes fehérjét kínál, ami azt jelenti, hogy az összes szükséges aminosavat biztosítja a szervezetnek, de nem képes. Az aminosavakat a testszövet építésére és javítására használják többek között fontos funkciók mellett. A teljes fehérjetartalom tekintetében a tojásfehérje-porkészítmény egy csésze körülbelül 24 gramm fehérjét biztosít, míg a tejsavófehérje egy kanna 20-30 gramm fehérjét biztosít, attól függően, hogy milyen típusú.

Kalóriák, zsírok és szénhidrátok

A tojás- és tejsavó-fehérje-kiegészítők hasonló kalóriaszámmal rendelkeznek, és 120 és 130 közötti mennyiséget tartalmaznak. Bár a tejsavóprotein általában magasabb a szénhidrátokban, mert tejtermékből készül, egyes tisztább formák, mint például a hidrolizált tejsavó, még a szénhidránál is alacsonyabbak lehetnek, mint a tojásfehérjék. A zsírmennyiségek is változhatnak, a tojásfehérje-kiegészítőkből származó zsírmentes zsírokhoz legfeljebb 4 gramm bizonyos típusú tejsavóban. A koleszterinre figyelni? A tojásfehérje mennyisége háromszor akkora lehet, mint a tejsavó, 15 gramm per kanál.

Élelmiszerallergia és intolerancia

A laktóz intolerancia az egyik leggyakoribb probléma az emberekkel szemben, és az érzékenység szintjétől függően előfordulhat, hogy nem tolerálhatja a tejsavófehérje porát. A fitness szakértő és a szerző Mark Sisson szerint a tejsavó-izolátum, amely többnyire tiszta fehérje, szinte semmilyen laktózt nem tartalmaz, míg a kevésbé tiszta formában lévő savó koncentrátum kicsit több. Ha tudod, hogy allergia vagy intolerancia van a tojásra vagy tejtermékekre, akkor az ön választása egyszerű. Ha nem biztos benne, előfordulhat, hogy valamilyen kísérletet kell tennie, vagy kérdezze meg orvosát.

Mit mond a kutatás: Fogyás

Ha a fehérje porral kiegészíti a testsúlycsökkentést, fő hangsúlyt kell fektetnie a jóllakottságra. Válassza ki a fehérje porát, amely segít feltölteni, és tartsa magát a leghosszabb ideig, így kevesebbet enni. A “Nutrition Journal” -ben 2011-ben közzétett tanulmány a különböző fehérjefajták étvágyára gyakorolt ​​hatását vizsgálta, amikor a táplálékkiegészítőket étkezés előtt előfeszítették. A kutatók azt találták, hogy a tejsavó az étvágynál valamivel nagyobb hatást gyakorolt, mint a tojásfehérje, míg a tejsavó előfelvételt fogyasztók enyhén kevesebb kalóriát fogyasztottak az étkezésben, mint azok, akik a tojásfehérje előterhelését fogyasztották.

Mit mond a kutatás: Sportteljesítmény és izomépítés

A tejsavófehérjét régóta tanulmányozták az izomnövekedésre, a sportteljesítményre és a helyreállításra gyakorolt ​​hatása miatt, de a tojásfehérjét nem vizsgálták annyira, és még kevesebb kutatást végeztek a két fehérje összehasonlításával. A 2013. júniusi “Nutrition Journal” című tanulmány szerint a tejsavó hatékonysága javítja a testösszetételt és a sportteljesítményt, amikor egy képzési programot kiegészítenek. A “Tápanyagok” című, 2012 októberében közzétett tanulmány kimutatta, hogy a szénhidrát-kiegészítéshez képest a tojásfehérje nem hatékonyabb a női sportolók testösszetételében vagy izomerejében bekövetkező változások előmozdításában.