Ötpontos kapcsolat a súlyok emelésekor

A súlyemelés veszélyes tevékenység lehet. Ha nem tartja megfelelően a testét a felemelés során, megsérülhet. Az űrlap ellenőrzésének egyik módja a Nemzeti Erő-és Kondicionáló Szövetség által meghatározott ötpontos kapcsolati elv. Bár ez az elveny könnyebben alkalmazható a fekvő vagy fekvő helyzetben lévő gyakorlatokra, az ülő és álló gyakorlatokat is lefedi.

Azonosítás

Amikor a hátadon fekszik, hogy egy próbapadot vagy más gyakorlatot csináljon, ellenőrizze mind az öt pontot, hogy ellenőrizze, hogy érintkezésbe kerül-e a megfelelő felületen. Kezdje a test tetején, és dolgozzon lefelé. Az első három pontnak érintkezésbe kell kerülnie a paddal: a fej, a felső hát / vállak és az alsó hátsó / fenék. Az utolsó két pont, az egyes lábak alja, érintkezésbe kell kerülnie a padlóval.

Funkció

Az ötpontos kapcsolattartás egyszerű módja annak, hogy ellenőrizze a gyakorlat formáját. Ha mindegyik terület érintkezésbe kerül a paddal vagy a padlóval, ez növeli a stabilitást és csökkenti a sérülésveszélyt. Az öt érintkezési pont biztosítja, hogy a pad támasztja a gerincet és a hát alsó részét, ami különösen fontos, ha súlyos súlyokat emel. Ellenőrizze az öt érintkezési pontot minden edzés előtt. Ha rendelkezésre áll egy spotter, ellenőrizze az öt érintkezési pontot a készlet alatt.

Lying gyakorlatok

Az ötpontos érintkezési elv legegyszerűbben a fekvő gyakorlatokra vonatkozik, amikor a hátán fekszik egy padon vagy a padlón. Ez magában foglalja a próbapréseket, repülőket, lejtést vagy lecsökkentést a préseken és a tricepsz kiterjesztéseken. Néhány rövidebb emelő nem képes a padlóra helyezni a lábát. Ebben az esetben egy lépést kell tennie a pad végén. Válasszon egy lépcső méretét, amely lehetővé teszi, hogy lábát síkra helyezze a térdével a csípődnek megfelelően. Ha a térd a csípő felett van, a lépés túl magas.

Ülő vagy álló

Ha ülő vagy álló helyzetben van, még mindig használhatja az ötpontos kapcsolat elvét. Képzeld el, hogy van egy táblája vagy fal mögötted. A fejednek semleges helyzetben kell lennie, az álla szintje a padlóra. Álljon hátra a vállakkal, és ne keresse meg előre. Tartson enyhe csipet a vállpengékben. Tartsa a gerincét semleges helyzetben, és ne íves vagy kerekítse a hátát. Mindkét lábnak síknak kell lennie a padlón.