Gluténmentes étrend és vitiligo

A Vitiligo, az autoimmun betegség, a pigment elvesztését okozza a bőrben. A lisztérzékenységet, egy másik autoimmun rendellenességet glutén váltja ki, a búza, az árpa és a rozs fehérjét. A celiaciában a gluténmentes étrend szigorú betartása általában visszafordítja a károkat, és megszünteti a tüneteket. Amikor a vitiligó és a cöliákia együtt fordulnak elő, egyes bizonyítékok azt sugallják, hogy a gluténmentes táplálék mindkettőt tisztázhatja, és ha az egyik szakértő elmélete az összes autoimmun betegség közös gyökereiről helyes, megmagyarázhatja, miért.

vitiligo

A Vitiligo nem ölte meg az áldozatait, de amikor a depigmentáció hatással van az arcra, ahogy gyakran történik, a betegség elpusztíthatja, pszichológiailag és társadalmilag. Különösen nyilvánvaló a sötétebb bőrszínnel rendelkezők esetében, a vitiligó becslések szerint a lakosság egy százalékát érinti. Bár nem fertőző, a vitiligó súlyos megbélyegzést hordozhat. Indiában gyakran nevezik “fehér lepra”, és az emberek, akiknek megvan, és családjuk, gyakran elszálltak. Jelenleg nincs gyógymód, és az egyetlen kezelési lehetőség magában foglalja a rejtőzést, beleértve a fehérítőt a bőrtől. A késő popsztár, Michael Jackson vitiligó volt.

Lisztérzékenység

A múltban a vitiligónak feltételezhetően autoimmun összetevője volt, de a “The New England Journal of Medicine” című, 2010. április 21-én publikált tanulmány kimutatta, hogy az autoimmun betegség ugyanabban a családban, mint a cöliákia. A 14 olyan gén közül, melyeket vitiligo kapcsoltnak azonosítottak, 13 közvetlenül érintettek az immunfunkció szabályozásában vagy más autoimmun állapotokban. Egy másik, a 2011-es “Török Gastroenterológiai Gyógyszerkönyv” című kiadványa kétségtelenül kétséget keltett a két betegség szoros kapcsolatáról. A kutatók 61 betegnek vérét tesztelték a vitiligo ellen, a lisztérzékenységet jelző antitestek jelenlétére, és a gyermekek 23,8 százalékára és a felnőttek 15 százalékára pozitív értéket értek el.

Gluténmentes táplálék

A 2011. márciusi “gyermekkori bőrgyógyászat” című lap nagy érdeklődést váltott ki a vitiligó, a cöliákia és mindkettő körében. A spanyol orvosok arról számoltak be, hogy miután egy lány mindkét feltétellel gluténmentes táplálékot kapott, a szín visszatért a vitiligo elváltozásaihoz. A Nemzeti Vitiligó Alapítvány szerint a betegség soha nem vonzott sok kutatási támogatást, mivel azt széles körben “kozmetikai” problémának tekintik. A tudományos bizonyíték mindig előnyösebb az anekdotikus bizonyítékokkal szemben, de amíg várakoznak rá, sok vitiligó ember kísérletezik a gluténmentes diétákkal és közzéteszik az online jelentéseket, egyesek pedig jelentős javulást tesznek. Az általános hozzáállás úgy tűnik, hogy mivel segíthet és nem tud fájni, a gluténmentes táplálék megér egy próbát.

“Triad” elmélet

Dr. Alessio Fasano, a Marylandi Egyetem Lezária Kutatóközpontja igazgatója úgy véli, hogy sok és talán minden autoimmun betegségben három közös tényező lép fel: genetikai hajlam, környezeti okok és abnormálisan “szivárgó” bélfal. A zonulin, amely különböző autoimmun betegségekben szenvedő betegeknél emelkedett, úgy gondolja, hogy felelős a fokozott intesztinális permeabilitásért. A 2009-es “Scientific American” -ban megjelent cikkében Fasano azt írta, hogy a zonazin termelést gátló larazotid klinikai vizsgálata visszaállította a celiaciák glutén toleranciáját. A klinikai vizsgálatok következő fázisában a larazotid más autoimmun betegségek kezelésére való alkalmazhatóságát vizsgálja. A Larazotide még nem szerepel a piacon.