Magas rosttartalmú étrend és véres széklet

A vér látványa a székletében riasztó lehet. A gyakori okok, mint például a székrekedés és az aranyér, jellemzően enyhék, és nincs ok a riasztásra. A tápláló, rosttartalmú étrend segíthet a tünetek kezelésében vagy megelőzésében. Beszélje meg az étrendi változásokat egy szakképzett egészségügyi szakemberrel a legjobb eredmények érdekében. Mivel a véres széklet súlyos megbetegedésekből származhat, azonban tanácsot kérni kezelőorvosától, különösen akkor, ha tünetei súlyosak vagy tartósak.

Fiber előnyök

Az amerikaiak összességében túl kevés rostot fogyasztanak, átlagosan napi 5-14 g-ot, a National Digestive Diseases Information Clearinghouse vagy az NDDIC szerint. Mivel a szál lágy, terjedelmes, könnyen átadható székletet támogat, a magas rosttartalmú diéta csökkenti a székrekedéshez és aranyérrel kapcsolatos véres székletet. Ha székrekedő vagy, akkor ritkán előfordul a bélmozgás vagy kemény, kis széklet. A hasmenés duzzadt vénák az anusban vagy közvetlenül az anuson. A rengeteg szálas táplálék védelmet nyújt a fájdalomtól és a tünetek súlyosbodásával biztosítja a puha, kifogástalan székletet.

Hasznos ételek

A szálak természetesen növényi alapú ételekben, például teljes kiőrlésű gabonákban, diófélékben, magokban, hüvelyesekben, gyümölcsökben és zöldségekben fordulnak elő. A legtöbb nőnek napi 25 gramm szálra kell törekednie, míg a férfiaknak 38 grammra kell törekedniük. Különösen gazdag rostforrások közé tartoznak a főtt babok, a lencse és a tört borsó, amelyek 15-16,5 gramm / csésze, friss málna, amely 8 gramm / csésze, és articsóka, amely 10,3 grammot tartalmaz. A zab, az árpa, a pattogatott kukorica, a sötétzöld zöldségek és a körte szintén rostban gazdag.

Elkerülendő ételek

Nem ismeretes, hogy ételeket véres székleteket vagy rokon állapotokat okoznak. Túl sok alacsony rosttartalmú étel fogyasztása azonban kevés helyet hagy a diétájába a hasznos viteldíjakért. Annak érdekében, hogy bőséges teljes kiőrlésű gabonát vegyen be, cserélje ki a fehér rizst, amely egy finomított gabona, teljes kiőrlésű barna rizs a kedvenc receptjeiben. Más korlátozott értékű, alacsony rosttartalmú élelmiszerek közé tartoznak a dúsított fehér és búzakenyér, a hagyományos tészta, a cukorka és az alacsony rosttartalmú gabonafélék, mint például a puffasztott rizs vagy a búza.

További táplálkozási javaslatok

A hiányos folyadékbevitel szintén az NDDIC szerint székrekedést okozhat, ezért naponta sok vizet vagy más hidratáló folyadékot kell itatni. További hidratáló lehetőségek közé tartozik az alacsony zsírtartalmú tej vagy szójatej, a leves alapú levesek, a gyógytea és a friss gyümölcsök és zöldségek. Ha követi az alacsony rosttartalmú diétát, növelje fokozatosan a szálas bevitelt, hogy elkerülje az emésztőrendszeri mellékhatásokat (pl. Gáz és puffadás). Ha nehézségekbe ütközik a szálas igények kielégítése egyedül, kérdezze meg orvosával vagy dietetikusával kapcsolatos száloptikumok szükségességét.