Hogyan kell kiszámítani a keményítőt a tápértékjelölésen?

Az élelmiszer teljes szénhidráttartalma magában foglalja a keményítőt vagy komplex szénhidrátot, amely energiát biztosít a szervezet számára. Ezek fontos forrást jelentenek a gabonákban, például a kenyérben, rizsben és zabpehelyben, hüvelyesekben és néhány zöldségben, például burgonyában, jams, zöldborsóban és kukoricában. Minden gramm keményítő 4 kalóriát tartalmaz, mint a cukor. Míg az élelmiszergyártóknak szerepelnie kell az élelmiszerek címkéin szereplő kalóriák, zsírok, szénhidrátok, rostok és cukrok listáján, a keményítők mennyisége adagonként nem kötelező információ.

Keresse meg az összes szénhidrát mennyiségét a táplálkozási tények címkéjén az élelmiszer-csomagoláson. A teljes szénhidráttartalom általában a zsír-, nátrium- és koleszterinszint alatt szerepel. Keresse meg a gramm szénhidrátok számát, és figyelmen kívül hagyja a százalékos napi értéket, ha keményítőtartalmat kíván kiszámítani. Ha egy táplálék nem tartalmaz tápanyag-összetételre vonatkozó címkét, akkor használja ezt az információt online forrással. Például vörös vesebab dobozának címkéje azt jelzi, hogy 1 csésze összesen 40 gramm szénhidrátot tartalmaz, amelyek közül 14 gramm rost és 5 gramm cukor.

Vonjuk le a rostot a teljes szénláncszámról. Az eredmény a nettó szénhidrogén mennyiség egy adagban. A nettó szénhidrátok megfelelnek a szénhidrátok mennyiségének, amelyek képesek a vércukorszint növelésére. Más szóval, a nettó szénhidrát megfelel a cukor és a keményítők mennyisége adagonként. A konzerv vörös vesebab esetében vonjuk ki a 14 gramm rostot a 40 gramm szénhidrátból, hogy 26 gramm nettó szénhidrátot kapjunk.

Vonjuk le a cukrokat. A nettó szénhidrogének a cukrokat és a keményítőt tartalmazzák, ami azt jelenti, hogy a cukrok kivonása az élelmiszer keményítőtartalmát adja. A konzerv vörös vesebab kivételével kivonjuk a 26 gramm nettó szénhidrátből származó 5 gramm cukrot, ami 21 gramm keményítőt ad.

Állítsa be a kiszolgáló méretét, amit eszel. A számítás eredménye azt mutatja meg, hogy hány gramm keményítő van minden egyes adagban. A táplálék mindig szerepel a táplálkozási tények címkéjén. A konzerv vörös vese bab esetében a kiszolgálás 1 csésze. Ha fél vagy két poharat eszel, ennek megfelelően módosítsa a keményítő bevitelét.