Hogyan kell főzni egy tököt

A tökök családja, a Cucurbitaceae, több száz szőlőültetvényt termel, amelyek gyümölcsöt termelnek, vagy csalódást okoznak – a leginkább felismerhetőek a sütőtök, a téli squash, a díszes miniatűrök és a nagy tökök, amelyek gyakran nyirkózottak. A díszítő- és keménykötésű zsákok nem adagolhatóak, bár a “squash” kifejezést a tököcsalád ehető gyümölcseinek leírására használják, és a “tököt” az étkezésre alkalmas dísz- és keményhéjú fajtákra utal, más kultúrák pedig a szót használják “Tököt”, hogy az éretlen, ehető fajta kemény héjas burgonyát tartalmazzon. Az egyik különösen a kalapos squash vagy palack tököt használják Dél-Ázsia, Kelet-Ázsia, Közel-Kelet, Közép-Amerika, Afrika és a Földközi-tenger konyháiban. Indiában a tölcséreket “lauki” -nak nevezik, és gyakran curry-ban főznek.

Szeleteljétek le a tököt. Hámozzuk le a tököt egy erős növényi hámozóval, és vágjuk fel félig. Dobjuk ki a szivacsos pépet és a magokat. Húzza félre mindkét oldalát lefelé és vágja le minden 1/2-es szeletekre. Ezeket újra fel lehet vágni, hogy kisebb darabokat készítsenek.

Szeleteljük a hagymát és a paradicsomot. Finoman rágja be a gyömbért és a fokhagymát, és a kés késével, pépesítse őket egy pasztaba. Melegítsük fel az olajat egy nagy fazékban közepes lángon. Add hozzá a hagymát, és pörkölni őket 5-7 percig, amíg puha és világosbarna. Adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot, a gyömbért és a fokhagymát, és jól keverjük össze. Csökkentse a hőt, fedje le, és főzzük, amíg a keverék nagyon puha. Adjuk hozzá a száraz fűszereket, jól keverjük össze, és főzzük 1 percig.

Keverjük össze 1/4 csésze vízben, fedjük le, és hagyjuk még lassan forralni további 5 percig. Adjuk hozzá a szeletelt tököt, sót, és csak annyi vizet, hogy fedjük le a tököt. Keverjük össze, fedjük le, és kb. 25 percig főzzük a curry-t, vagy amíg a tök szeletek gyengédek és egyszerűen átlyukasztunk egy villával. Lehet, hogy több vizet kell hozzá, ha a curry főz, ha túl száraznak tűnik.

Miután a curry elkészült, távolítsa el a edényt a melegből, és keverje fel a ketchupot. Tálalás előtt díszítse a tányért apróra vágott korianderrel. Tálaljuk a curryt az indiai lapos kenyérrel, amit “naan” -nak nevezünk, vagy a főtt rizs fölött.