A zöld tea előnyei a dohányzásról való leszokáshoz

A dohányzási cigaretták tudományosan bizonyított veszélye sok embert arra késztett, hogy hagyja abba a szokást. Néhány sikeres volt, és néhányan nem. A tudósok továbbra is hatékony módszereket kutatnak, hogy segítsenek az emberek megtörni ezt a veszélyes szokást. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a zöld tea hatékony eszköz lehet a dohányosok számára egyéb előnyöket nyújtva.

A követelések

Számos gyártó zöld tea-termékeket forgalmaz, amelyek kifejezetten a dohányzásról való kiléptetésre törekvő egyénekre irányulnak. Egy gyártó azt állítja, hogy a teáját iszik, segít cserélni a dohányzás fizikai szokását – cigaretta helyett, csésze teával. Ez azt mondja, hogy kulcsfontosságú a cigaretták pszichológiai függőségének megszüntetéséhez. A gyártó azt is állítja, hogy a termék csökkenti a szorongást, csökkenti a stresszt, szabályozza az étvágyat, növeli az energiát és méregteleníti a testet és a tüdőt.

Mit mond a kutatás?

A tudomány támogatja a dohányzásról való leszokást megelőző teagyártók által előterjesztett számos állítást. A zöld tea tartalmaz egy L-theanin nevű aminosavat, amelyet a 2010 májusában megjelent “Science China Life Sciences” publikációjának szerzője nyugtató hatást fejt ki. Ráadásul a koffeinnel együtt zöld tea, az L-theanin fokozza a figyelemváltást és figyelmen kívül hagyja a figyelmet. Ez segíthet a dohányzóknak a cravings jobban kezelni. A folyóirat ugyanazon számában megjelent tanulmányban a kutatók áttekintették a rendszeres cigaretta szűrő zöld tea szűrővel való helyettesítését. A teafilterek két hónapon át történő használatát követően a 70 résztvevõ résztvevõi csökkentették a cigarettafogyasztást közel 60 százalékkal, és több mint 30 százaléka kilépett. Ráadásul a kutatók megjegyzik, hogy a zöld tea komponensei megvédik a sejteket a dohányzás okozta toxicitástól.