A száraz bőr és a vesék

A vese hormonokkal dolgozik a szervezetben, hogy megtartsa vagy kiválassza a folyadékokat. Ezek a szervek elektrolitszintet is tartanak, vizeletet és szűrőhulladékot állítanak elő a vérből. Ha a funkció a krónikus vesebetegség vagy veseelégtelenség miatt csökken, a vesék nem képesek ezeket a normál funkciókat elvégezni. Ez a bőr és más testrészek megváltozásához vezet.

Ok

Dr. Thomas Taylor, a Tampa, Fla., Dermatológus szerint a vese rendellenességek krónikus dehidrációhoz vezethetnek. A kiszáradás akkor következik be, amikor a szervezet több folyadékot veszít, mint amennyit befecskendez. Ez a krónikus kiszáradás száraz bőrre vezet. A vesebetegség gátolja a bőr olajtermelő mirigyeit is. A megfelelő mennyiségű olaj nélkül a bőr kiszárad.

Hatások

A vese rendellenességek által okozott száraz bőr viszketést, kellemetlenséget és néha hámlást okoz. A vesebetegség előrehaladtával a vérben lévő hulladék felhalmozódása a viszketést még rosszabbá teszi.

Megelőzés / Solution

A vesebetegséggel rendelkezőknek kerülniük kell a forró fürdőt, és hypoallergén szappant kell alkalmazniuk. A vastag törülközőt alaposan száradni kell. A DaVita, a vese dialízis központok láncolata azt javasolja, hogy a fürdőzés után azonnal használjon sűrű hidratálószert. Mivel az alkohol kiszárad a bőrön, kerülje a szépségápolási termékeket, amelyek az alkoholt mint összetevőket felsorolják. A bőr megfelelő gondozása segít megelőzni a dehidrációval járó egyes komplikációkat.

Kezelés

A hidratált és nedvesítőszer használata mellett a veseelégtelenség által okozott száraz bőrre nincs specifikus kezelés. Az orvosok gyakran szednek antihisztaminokat, mint például a difenhidramint, a klór-feniramint, a dimenhidrinátot és a doxilamint. Mivel a foszfor felhalmozódása a vérben súlyosbíthatja a viszketést, egyes orvosok előírják a foszfát kötőanyagokat. Ezek a gyógyszerek kötődnek a foszfátmolekulákhoz, és eltávolítják őket a szervezetből. A Nemzeti Vese- és Urológiai Betegségek Információs Központ azt állítja, hogy az ultraibolya fény is csökkentheti a viszketést.

Figyelem

Mivel a sérült vesék nem képesek hatékonyan szűrni a vért, konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt bármi szájon át szedné a viszketést. Egyes gyógyszerek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek tovább károsíthatják a veseműködést. Ez ronthatja a száraz bőrt és a vesebetegség egyéb tüneteit.