A homogenizált tej hatásai

A pasztörizálás után a tej homogenizálása a következő lépés. A gyártók az emberi fogyasztásra szánt tejet megváltoztatják. Míg a pasztörizálás során a tej baktériumok elpusztítását célozza, a homogenizálás magában foglalja a tej feldolgozását, így a krém nem szétválik. Ez egy jól kevert italt eredményez, amely ugyanolyan következetességet mutat az utolsó tejtermékben.

A tej homogenizálásának okai

Az összes tej vizet és olajat tartalmaz, így természetes állapotában a tej hosszú ideig nem keveredik. A hagyományos palackozott tej jellemzően egy réteg krémet tartalmazott a tetején. Történelmileg ez a réteg krémet jelezte a tej minőségét. A mai fogyasztók azonban általában nem kedvelik ezt a szétválasztást, és megszokták a homogenizált tejtermékeket.

Homogenizációs folyamat

A homogenizált tej kis csöveken halad át a feldolgozás során. Ezek a csövek csökkentik a tejben lévő zsírmolekulák méretét. Ez lehetővé teszi, hogy a tej zsír- vagy olajtartalmát összekeverjük a vízzel. A pasztörizálás során a tejfehér sejtek összegyűjtik a tálca alján a fűtést követően. A homogenizálási folyamat segít megfordítani ezt a lépést, és újra elosztani a fehér sejteket a tejben.

Kisebb molekulák, magasabb kockázat

A “Tejipari technológia: a tejelő tulajdonságok és folyamatok alapelvei” szerint a tej homogenizálása egészségügyi kockázatot jelenthet. Az egyik elmélet ebből a kutatásból az, hogy a kisebb zsírmolekulák lehetővé teszik bizonyos anyagok elkerülését az emésztés és belép közvetlenül a véráramba. A tesztek továbbra is meggyőzőek a homogenizált tejtermékek fogyasztásának egészségügyi hatásairól.

Lehetséges kapcsolat a szívbetegséggel és a rákkal

A “Dairy Science and Technology” szerint a homogenizációs folyamat miatt a zsírmolekulák elégtelenek ahhoz, hogy elkerüljék az emésztést, a tej természetes hormonjai és a tehenek által termelt hormonok, amelyek több tejet termelnek, szintén megkerülik az emésztést. Ezért ezek a hormonok közvetlenül érintkeznek a szervezet hormonjaival. Az egészségügyi szakemberek azt állítják, hogy ez a kölcsönhatás a hormonok között rákot, magasabb arányokat és szívbetegségeket okozhat. A klinikai kutatások azonban nem támasztják alá azt a kijelentést, hogy a homogenizált tej hozzájárul a rákos megbetegedésekhez vagy a szívbetegségekhez.