Halolaj és női hormonok

Egyes halolajok tartalmaznak egy esszenciális zsírsavat, amely omega-3 néven ismert. Az omega-3 zsírsavak az emberi egészség és fejlődés szempontjából szükségesek, de a testet nem tudják előállítani. A halolaj segíthet számos orvosi állapot kezelésében, és befolyásolhatja a női hormonokat, azonban a halolajnak a női hormonokra gyakorolt ​​hatása nem tisztázott. Forduljon orvosához, mielőtt egy halolaj kiegészítést szed.

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak olyan olajos halakban találhatók, mint a lazac vagy a tonhal. Mivel az omega-3 zsírsavak döntő szerepet játszanak számos funkcióban, egyesek úgy döntenek, hogy halolaj-kiegészítőket választanak, ha nem rendelkeznek sok tengeri étellel. Bár az omega-3 zsírsavak számos lehetséges egészségügyi előnyhöz kötődnek, a bizonyítékok a szívinélküliség egészségére gyakorolt ​​szerepe szempontjából a legerősebbek, a Maryland Medical Center szerint. Más lehetséges előnyök közé tartozik a cukorbetegek markereinek csökkentése, egyes rákok kockázatának csökkentése, a hangulat javítása és a gyulladás csökkentése.

Halolaj és Hormonok

Az omega-3 zsírsavak a halolajban lignánokat tartalmaznak. A lignánok olyan vegyületek, amelyek gyenge ösztrogén hatásúak, és olyan élelmiszerekben vannak jelen, mint a szójabab és a lenmag. A BreastCancer.org szerint a lignánok megpróbálhatják a testet arra gondolni, hogy ösztrogén, és kötődhetnek az ösztrogénreceptorokhoz, és erősebb ösztrogénsejtek helyett. Ez fontos lehet olyan betegségekben, mint például az emlőrák, amely ösztrogénhez való felesleghez köthető. Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy megértsük, vajon a halolaj csökkenti-e a nők ösztrogénszintjét.

Kutatás

Egy 2004-es “szülészeti és nőgyógyászati ​​felmérés” című cikk tárgyalt a halolaj és a női hormonok közötti kapcsolatról. Az omega-3 zsírsavak a helyi termelésű hormonok előfutárai, az úgynevezett eikozanoidok. Ezek a hormonok fontosak a különböző betegségek, például mellrák, postmenopausalis osteoporosis, menstruációs problémák és szülés utáni depresszió megelőzésében és kezelésében. Az omega-3 zsírsavak szintén növelik a termékenységhez kapcsolódó női hormonokat. Fontosak lehetnek a terhesség alatt a baba növekedésében és fejlődésében.

óvintézkedések

Beszéljen orvosával, mielőtt egy halolaj kiegészítést szed. A halolaj kölcsönhatásba léphet olyan gyógyszerekkel, mint a vérhígítók, az inzulin, a szteroidok és a nem szteroid gyulladásgátlók. Nagy mennyiségű halolaj vérzést okozhat, bár ez nagyon ritka. A skizofrénia vagy cukorbetegségben szenvedőknek csak az orvos felügyelete alatt kell a halolajat venniük, mert nem képesek a halolajat a szervezet által használt savakká alakítani. A halolaj-kiegészítők mellékhatásai általában enyhék, beleértve a gázt, a fájdalmat és a hasmenést.