Fülszőrnövekedés

A látható fülszőrzet nem túl vonzó, és kínos lehet. Ez egy normális folyamat az öregedéshez, és általában ártalmatlan, hacsak nem túlzott, és befolyásolja a hallási képességet. Számos biztonságos és hatékony kezelés csökkenti és megszünteti a nem kívánt hajat, akár ideiglenesen, akár tartósan.

A tények meghallgatása

John F. Romano, a Cornell Medical Center dermatológiai klinikai egyetemi docensének egyik professzora szerint senki sem tudja, mi okozza a fülszőrzet növekedését. Az egyik elmélet az, hogy az életkorod során a fülben lévő szőrtüszők érzékenyebbek a férfi hormon tesztoszteronra, ami stimulálja a nem kívánt növekedést. A fülszőrrel rendelkezők jó társaságban vannak. Mindazonáltal – a 1984-ben New York-i Mineola-ban végzett 1984-es tanulmány szerint – a megkérdezett férfiak 74 százaléka fülfrizura volt. Nem minden rossz hír: A fülszőrzet fontos szerepet játszik, védi a füleket idegen tárgyaktól és hangos zajoktól.

Néhány megoldás

Átmeneti és állandó megoldásokat kínálnak a nem kívánt fülszőrzet eltávolítására. Az átmeneti megoldások a legolcsóbbak, és tartalmazzák a borotválkozást biztonsági borotva vagy speciális elektromos modell segítségével, egy kis ollóval, kémiai depilátorokkal vagy viaszolással. A tartós megoldások közé tartoznak az elektrolízis, amely fűtött próbákat használ a hajgyökér és a lézerterápia megőrzésére.

Költségek figyelembe vétele

Az elektrolízis óránként 50-100 dollárba kerülhet, de a lézeres szőrtelenítés átlagos költsége megközelítheti a 500 dollárt vagy annál többet, amit a Society of Plastic Surgeons számít. Ahhoz, hogy az állandó hajterápia hatékony legyen, a szőrtüszőnek növekedési stádiumban kell lennie – de bármikor a szőrtüszők kb. 10 százaléka pihent és nem növekszik a haj, és további 5 százalék szőrszálakat Yale Orvostudományi Kar. Ezért van szükség több kezelésre is.

Tippek és trükkök

Dr. Romano javasolja, hogy a borotválkozás könnyebb legyen, ha felborul, majd eltávolítja a habot közvetlenül a borotválkozás előtt, hogy könnyebben megnézze, mit csinál. Az elektromos borotva könnyebben használható, vagy egy személyre szabott borotvát kereshet, ami kisebb a szélességében, és megkönnyíti a kisebb területeket, például a fülét. Ha ollót használ a szőrzet finomításához, először fertőtlenítse őket, hogy elkerülje az érzékeny fülterület fertőzését baktériumokkal. Legyen tisztában a szokatlanul olcsó termékekkel, amelyek esetleg nem működnek jól, vagy biztonsági kockázatot jelentenek. A fülszőrzetet reggel, vagy amikor leginkább éberen érezzük, jól megfigyelhetjük a fülszőrzetet, vagy fésüljük le, győződjön meg arról, hogy először tisztítsa meg a füleit. Óvatosan helyezze el a hajat, hogy könnyedén lehúzható legyen egy pamut törlővel. Nagyító tükör segítségével megnézheti, hogy mit csinálsz, így elkerülheted a füledet vagy a sérülést.

Fontos figyelmeztetések

Dr. Romano arra figyelmeztet, hogy ha szőrtelenítőt használ, soha ne ragasszon be a fülcsatornába, és mindig csak kis mennyiséget teszteljen a bőrén, hogy lássa, van-e reakciója. Az olló használata esetén kérjen segítséget orvosától vagy kozmetikusodtól, ha nem látja jól a hajat, mert egy csúszás súlyosan károsíthatja a dobhártyát. Ha borotválkozás történik, vigyázzon arra, hogy a finom fülszövetet ne üsse be. A viaszt általában nem javasoljuk, hacsak szakember nem használja, mivel a fülcsatornába csepeghet. Az elektrolízis és a lézerterápia ellenjavallt olyan betegeknél, akiknek bizonyos betegségei vannak, például a szívbetegség, a terhesség vagy a bőrrel vagy vérzéssel járó betegségek.