Milyen egyszerű szénhidrátok befolyásolják a hangulatot

Ellentétben a komplex szénhidrátokkal, például a teljes kiőrlésű gabonával és a zöldségekkel, az egyszerű szénhidrátok a vércukorszint gyors emelkedéséhez vezethetnek. A feldolgozott élelmiszerekben, például édességekben, édességekben és más termékekben gyakran megtalálható, az egyszerű szénhidrátok nagyon gyorsan emésztik fel, növelik a vércukorszintjüket, és a testük kiömlik az inzulint. Az ingadozás következtében a hangulatod kevésbé stabilabbá válik, növelve a szorongás, a stressz és az irritáció esélyét.

Egyszerű Carb alapok

A Mayo Clinic szerint az egyszerű szénhidrátok kémiai összetételük miatt különböznek a komplex szénhidráttól. Bár mindkét karbamid típus cukrokból és keményítőkből áll, komplex szénhidrátokat elsősorban hüvelyesek, gabonafélék, burgonya, borsó, kukorica és keményítőtartalmú zöldségekben találnak meg, míg egyszerű szénhidráteket találnak gyümölcsökben, tejben, édességekben és más feldolgozott és cukros élelmiszerekben. Bár a komplex szénhidrátok általában megnyugtató hatással bírnak, az egyszerű szénhidrátok néha pusztítást okozhatnak olyan egyének hangulatában, akiknek a vércukorszintje már kiegyensúlyozatlan.

Szénhidrátok és az agy

A szénhidrátok fogyasztása szorosan kapcsolódik a szerotonin szabályozásához az agyban. A Massachusetts Institute of Technology honlapján a szerotonin az agyi kémiai anyag, amely leginkább a hangulat emelésével jár együtt, természetes nyugtatóként és az irritáció csökkentésében. Más szóval, az ajánlott 300 gramm ajánlott napi szénhidrátok fogyasztása hasonló szerepet játszhat az antidepresszáns gyógyszereknél a hangulat szabályozásában és a teljes elégedettség érzésében.

Élelmiszer és hangulat

A Depresszió és a Bipoláris Támogató Szövetség azt ajánlja, hogy az egyszerű szénhidrát koffeinnel, alkohollal vagy csokoládéval kombinálva rendkívül káros hatással lehet a hangulatra. Mivel testetek egy egyszerű szénhidrátot emésztenek fel, a vércukorszintjei gyorsan felcsillanhatnak, majd nagyon gyorsan leereszthetők, és utánozhatják az étkezés elhagyásának hatását. A szorongás csökkentése és a hangulat megfelelő egyensúlyának biztosítása érdekében naponta háromszor rendszeres időközönként fogyasztja ki a teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök és sovány fehérjék kiegyensúlyozott étrendjét.

Biztonsági aggodalmak

A hipoglikémiás vagy diabéteszes tünetekkel küzdő személyek különösen kockázatosak, ha egyszerű szénhidrátot fogyasztanak. Beszéljen orvosával, ha negatív reakciót észlel a hangulata után egyszerű szénhidrátok fogyasztása után, és kérdezze meg a legjobb étrendet az Ön személyes igényeihez. Ha éhes, ideges vagy depressziós érzés az egyszerű szénhidrát fogyasztása után, a teljes étrend megváltozása szükséges lehet a komplex szénhidrák bevitelének elősegítése érdekében.