A hepatitis utolsó szakaszai c

A hepatitis C vírus vagy HCV támadja meg a májat, és idővel a tartós fertőzés súlyosan károsíthatja a májat. A Betegségmegelőzési és Megelőzési Központok jelentése szerint a kezeletlen hepatitis C-ben szenvedő betegek 5-20% -a súlyos májsebzést (cirrhosis) jelent 20-30 év után. A hepatitis C végső szakaszában a cirrhotikus máj dekompenzálja – azaz a hegesedés annyira kiterjedt, hogy a máj meghibásodik. Az összes máj számos fontos funkciója szenved, ami számos komplikációhoz vezet. A krónikus HCV-fertőzés növeli a májrák kialakulásának kockázatát is, amelyet hepatocelluláris karcinómának vagy HCC-nek neveznek. A végstádiumú hepatitis C következményei közül az emberek legfeljebb 5 százaléka hal meg. A HCV terápia szerencsére az utóbbi években sokkal hatékonyabbá vált, és a sikeres kezelés a legtöbb emberben megakadályozza a fejlett hepatitisz C életveszélyes szövődményeit.

Májelégtelenségek

A máj eltávolítja a szervezetből a mérgező anyagokat, lebontja a régi vörösvérsejteket, és metabolizálja a vérfehérjéket. Más fontos funkciók közé tartozik az epe alkalmazása az étkezési zsír emésztéséhez és a vérrögöket elősegítő fehérjék előállításához. A HCV-ből származó dekompenzált cirrhosis esetén a súlyosan megsebzett máj nem képes ezeket az alapvető funkciókat elvégezni. Például a bilirubin nevű vörösvérsejt-bomlás mellékterméke felépül a véráramba, mert nem normálisan metabolizálódik. Ez sárgulást okoz a bőr és a szemek, vagy sárgaság. A csökkent vérszűrés mérgező anyagok felhalmozódását is okozza a véráramban. A véralvadási tényezők és egyéb fontos fehérjék elégtelen előállítása más szövődményekhez vezet, továbbá a kiterjedt máj-hegesedés megnehezíti a vér átjutását a májon keresztül. Ez létrehoz egy véráramlást, az úgynevezett portál-magas vérnyomást, ami az emésztőrendszer és a hasi bőr emelkedését eredményezi. Folyadék szivárog a nagyított vénákból a szövetekbe. A lép és a vesék is megduzzadnak, meghibásodnak és végül leállnak.

Jelek és tünetek

A portál magas vérnyomása a sokféle jelenség és tünet forrása a hepatitis C végső szakaszában. A portális hipertónia szövődményeinek néhány jele: – kiemelkedő vénák a bőr alatt, különösen a has, a mellkas és az arc felett; – Véres hányás a nyelőcső mentén húzódó nagy kiterjedésű erek miatt, – varratok, – aranyér, véres vagy fekete széklet, – hasfájás folyadék felszaporodása, ascitesek és lábak, – vérszegénység, A máj több más tüneteket és tüneteket okoz a végstádiumú hepatitis C-ben, beleértve: – Bruises vagy petechia, melyek a bőr alatt vérzéssel járó kis lila vagy vörös foltok, – sárgaság és viszketés, – zavartság, ingerlékenység és alvás Nehézségek, – kimerültség, légszomj és izompazarlás, – szabálytalan vagy hiányzó időszakok nőkben, – emlőnövekedés férfiakban, – testhő elvesztése.

HCV és májrák

A HCC kialakulásának kockázata 20-szor magasabb az olyan személynél, aki HCV-vel rendelkezik, mint egy nem fertőzött személy, a National Cancer Institute szerint. A kockázat a legmagasabb a HCV-ben szenvedő, cirrhosisos betegek körében, akiknek 2-8 százalékos esélyük van HCC-vel történő diagnosztizálására évente. Az egyéb rákot okozó vírusokhoz hasonlóan a HCV is elsősorban a májra irányul. A krónikus hepatitis C máj hegesedékhez is vezet. A hosszú távú gyulladás és a hegesedés a májat a rák kialakulásához juttatja el. Továbbá a HCV által okozott májkárosodás a májsejtek gyors növekedését eredményezi. Ez a gyors májsejtszaporodás genetikai károsodást okozhat, amely végül a rák kialakulásához vezet. Szerencsére a HCV sikeres antivirális kezelése csökkentheti a HCC kialakulásának kockázatát. A 2011-ben kezdődő új kezelési programok bevezetése miatt, amelyek hatékonyabbak és jobban toleráltak, a kutatók reménykednek abban, hogy a hepatitis C-vel kapcsolatos betegségek, köztük a HCC, a jövőben csökken.

A végstádiumú hepatitis C kezelése

Sajnos a dekompenzált cirrhosis nem fordítható meg. A kezelés célja a tünetek, komplikációk és további károk minimalizálása. Vírusellenes gyógyszereket írhatnak fel annak érdekében, hogy a HCV-t a szervezetből eltávolítsák. A közvetlen hatóanyagú vírusellenes szerek vagy DAA-k a HCV-vel szembeni harcot gátolják a vírus életciklusának lépéseinek megakadályozásával. Különleges gyógyszerkészítmények a HCV genotípus néven ismert vírusváltozat alapján kerülnek kiválasztásra. A tünetek kezelésére gyógyszereket is előírhatnak, például a folyadék felhalmozódását, hányingert és viszketést. Más gyógyszerek adhatók az ammónia csökkentésére a véráramban, amely halmozódhat májelégtelenséggel és idegrendszeri komplikációkhoz vezethet. A súlyos ascites kezelésére szükség lehet a folyadék lecsapolására időszakosan. Ha a nyelőcső varicikája veszélyesen nagy mennyiségű lehet, gyógyszerek és eljárások szükségesek. Ha a HCC kialakul, a kezelés magában foglalhatja a műtétet, a sugárterápiát, a kemoterápiát vagy a terápia más formáját. A HCV végstádiumú májbetegségének egyetlen végleges kezelése máj transzplantáció. A CDC szerint a krónikus HCV fertőzés a máj transzplantációk vezető jelzése az Egyesült Államokban. A májtranszplantációra való jelentkezés olyan összetett folyamat, amely intenzív orvosi értékelést igényel. Orvosi tanácsadó: Tina St. John, M.D.